Yoko Tsuno

Hong Kongin lohikäärme

Hong Kongin lohikäärme

Tällä kertaa seikkailun tapahtumapaikkana on Hong Kong ja sen sameat vedet, joiden kätköstä nousee outo tulta syöksevä lohikäärme! Se terrorisoi koko kaupunkia, ja sattuman oikusta Yoko osuu sen tielle ystäviensä Vicin ja Polin kanssa... seikkailu on jälleen alkanut! Mikä on Hong Kongin lohikäärmeen arvoitus?

Numero
2.
Aihepiiri
Nykyaika
ISBN
9789518760705
Alkuperäisteos
Le Dragon de Hong Kong
Alkuperäinen järjestysnumero
16.
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1986
Suomenkielinen julkaisuvuosi
1989
Alkuperäinen ilmestymispäivä
7.11.1986
Julkaisija
Kustannus Oy Semic/Semic-Kirja
Kääntäjä
Lauri Narinen
Tekstaaja
Anne Maj-Britt
Painopaikka
Belgia
Väritys
Béatrice
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
29,5 cm
Leveys
21,3 cm
Paino
197 g
Sivumäärä
46
Tuotenumero
1507/2
Takakansi
Hong Kongin lohikäärme
Koko
Alkuperäinen ilmestymisjärjestys
  • Supertykki
  • Hong Kongin lohikäärme
  • Matka halki aikojen
Suomenkielinen ilmestymisjärjestys
  • Supertykki
  • Hong Kongin lohikäärme
  • Matka halki aikojen

Integraali

Sous le ciel de Chine

Hong Kongin lohikäärme -albumin seikkailu on julkaistu 2.4.2008 myös ranskankielisessä Sous le ciel de Chine -integraalissa numero 5.

Seikkailijat

Tässä albumissa seikkailevat:

Epilogi

Omistettu tyttärelleni Keum-Sookille...

R. Leloup. 86

Trivia

Hong Kongin lohikäärme on suomenkielisen julkaisusarjan toinen albumi. Se ilmestyi suomeksi vuonna 1989. Alkuperäinen albumi ilmestyi vuotta aiemmin eli vuonna 1988 ja oli ranskankielisen julkaisusarjan 16. seikkailu. Roger Leloup on omistanut tämän albumin tyttärelleen Keum-Sookille. Suomessa albumit eivät noudata alkuperäistä järjestystä, vaan niitä alettiin julkaista uusimmasta teoksesta alkaen. Oman kappaleeni takakannessa on yhä Akateemisen kirjakaupan hintalappu, josta voi nähdä ainakin hinnoitteluajankohdan, joka on ollut heinäkuu 1987. Silloin albumin hinta oli 29 markkaa eli Tilastokeskuksen rahanarvonmuuntimen mukaan vuoden 2022 rahanarvossa noin 10,15 €.

Toteutus

Hong Kongin lohikäärme -albumissa on 46 sivua. Näistä varsinaisia sarjakuvan sivuja on 44 ja lisäksi lopussa on yksi tyhjä sivu. Kaikkiaan painoksessa on siis tarkalleen ottaen 48 sivua. Albumissa on yhteensä 339 ruutua ja jokaisella sivulla on keskimäärin seitsemän ruutua (tarkalleen 7,7). Eniten ruutuja on sivuilla 15 ja 33, joissa niitä on 12 kappaletta. Pienimmillään ruutujen määrä on neljä sivulla viisi. Puolen sivun mittaisia strippejä albumissa on 44 kappaletta eli yhteensä 88, sillä jokaisesta stripistä on A- ja B-kappaleet. Kussakin stripissä on keskimäärin lähes neljä ruutua (tarkalleen 3,8). Suurimmillaan ruutujen määrä strippiä kohden on seitsemän ja pienimmillään yksi. Näitä yhden ruudun strippejä albumissa on neljä.

Tapahtumapaikat

Hong Kongin lohikäärmeen tapahtumat sijoittuvat Hong Kongiin ja sen välittömään ympäristöön, Etelä-Kiinan merelle. Monet tekstissä mainitut paikat ovat todellisia ja löytyvät kartalta. Sivulla 30 Yoko mainitsee osoitteen Queen’s Road 1127, jossa asuu seikkailun lurjus, herra Tung. Tekstin mukaan katu sijaitsee Stanleyn kaupunginosassa, mutta todellisuudessa se halkoo kaupungin länsilaidalla Centralin kaupunginosassa. Toisaalta Stanleyssa sijaitsee Tung Tau Wan -niminen katu, joten yhtäläisyyksiä on ainakin herran Tungin nimen ja mainitun osoitteen kanssa.

Kai Takin lentokenttä sijaitsi ennen aivan kaupungin sydämessä, mutta suljettiin vuonna 1998. Nykyään lentoliikennettä palvelee Hong Kongin kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee noin 30 kilometriä entisestä kentästä länteen päin Lantaun saaren pohjoispuolella. Kartalta ei löydy tekstissä mainittua Kowloonin satamaa, joka lienee sijaintinsa perusteella sama kuin Victorian satama.

Vajaa kolmasosa (30,7 %) tapahtumista sijoittuu lukijan näkökulmasta sisätiloihin ja loput seikkailusta eli kaksi kolmasosaa (69,3 %) käydään ulkona. Albumin tapahtumat sijoittuvat pääosin Hong Kongin satama-alueelle ja lähisaaristoon ja niinpä seikkailusta yli puolet (53,7 %) sijoittuu veden päälle. Sukelluksissa käydään 23 ruudun ajan eli noin 6,8 % kaikista ruuduista. Maan päällä liikutaan vajaa puolet (39,5 %) albumin tapahtumista. Ilmassa käydään kerran (0,3 %), kun matkustajalentokone nousee ilmaan sivulla 41.

Ruutujen määrä sisä- ja ulkotiloissa sekä tapahtumapaikoittain

Tapahtuma-ajat

Albumin tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan ja seikkailuun käytetään 10 päivää aikaa. Ensimmäisen päivänä aikana seikkailusta edetään reilu kymmenesosa (12,2 %). Sivulla kahdeksan on saatu viikko kulumaan ja kahdeksantena tapahtumapäivänä tarina eteen vauhdikkaasti ja lähes kolmasosan verran (28,2 %). Hitaimmin edistytään yhdeksäntenä päivänä (5,0 %). Loppuhuipennus on kymmenentenä päivän, joka ahmaisee tarinaan käytetystä ajasta yli puolet (54,6 %).

Ruutujen määrä päivittäin

Hong Kongin lohikäärmeen seikkailu keskittyy päiväsaikaan, sillä puolet (55,5 %) albumin ruuduista asettuu aamu- ja iltapäivän väliin. Seuraavaksi vilkkainta toimintaa on illalla. Ruuduista yli viidennes (22,4 %) on piirretty ilta-aikaan. Aamun tunneilla seikkaillaan kuuden prosentin (5,9 %) verran ja iltapäivä saa osakseen noin viisitoista prosenttia (15,6 %) kaikista albumin ruuduista. Yöhön sijoittuu vain kaksi (0,6 %) ruutua.

Ruutujen määrä ja osuus vuorokaudenajoittain

Hahmot

Hong Kongin lohikäärmeessä seikkailee puheenvuorojen perusteella 27 hahmoa. Näistä 18 eli noin 52,9 % on miespuolisia. Naispuolisia hahmoja albumissa on yhdeksän eli noin 26,5 %. Loput kuusi eli noin 17,6 % hahmoista jää tuntemattomiksi. Noin 2,9 %:ssa ruuduista ei ole henkilöitä. Tämän seikkailun lurjuksia ovat herra Tung ja hänen hovimestarinsa Sin sekä avustajansa Shuk. Nimettömäksi jäänyt laivuri, Ruusun isoisä ja pankkineiti Kwan asettuvat hyvien puolelle. Lurjuksia hahmoista on 4 eli noin 14,9 % ja kertojan roolia lukuun ottamatta hyviä tyyppejä on loput 19 eli noin 70,4 %. Puhekuplien mukaan puoltaan eivät paljasta neljä seikkailuun osallistunutta roolia, jotka ovat kertojan lisäksi, Tungin asunnon ulko-ovi, Tungin telefaksi sekä pankin tietokone. Näiden roolien osuus on 14,8 %. Seikkailussa mainitaan nimeltä seuraavat hahmot:

  • isoisä
  • neiti Kwan, pankkivirkailija
  • Pol
  • Ruusu
  • Shuk, Tungin apuri
  • Sin, Tungin hovimestari
  • Vic
  • Wan, perämies
  • Ying, Yokon serkku
  • Yoko

Nimeltä mainittujen hahmojen lisäksi Hong Kongin lohikäärmeessä esiintyy seuraavien ammattien edustajat, jotka saavat puheenvuoron:

  • kaappaaja
  • kalakauppias
  • kansimies
  • kantosiipialuksen kapteeni
  • laborantti
  • laivuri
  • pankkivirkailija
  • myyjätär vaatekaupassa
  • laivan päällikkö
  • kaksi taksinkuljettajaa

Sivulla 13 ilmestynyt kaappaaja lienee tosiasiassa joko herra Tung tai hänen apurinsa.

Tekstit

Hong Kongin lohikäärme -albumissa on kaikkiaan 596 puhekuplaa. Ylivoimaisesti eniten puhuu tai ajattelee Yoko, jolla on 210 puheenvuoroa eli noin 35,2 % kaikista puheenvuoroista. Seuraavaksi äänekkäin on taustalla selostava kertojan ääni, jolla on 87 puhekuplaa eli noin 14,6 % kaikista. Hiljaisimpia ovat yhden puheenvuoron hahmot, joita ovat mm. vaatekaupan myyjätär ja toinen taksinkuljettajista. Ruusu pääsee ääneen 60 kertaa, mikä edustaa noin 10,1 % keskusteluista. Kertojan yleisin lausahdus on Ja niin..., jonka hän mainitsee kuusi kertaa. Muut yleiset kertojan sanonnat ovat neljä kertaa toistettu Myöhemmin... sekä Ja pian... ja Äkkiä..., jotka hän sanoo kolme kertaa.

Puhekuplien määrät hahmoittain
HahmoMääräOsuus
Yoko210
35,2 %
kertoja87
14,6 %
Ruusu60
10,1 %
Vic43
7,2 %
Tung38
6,4 %
Pol38
5,9 %
laivuri29
4,9 %
isoisä21
3,5 %
neiti Kwan11
1,8 %
Shuk10
1,7 %
laborantti9
1,5 %
Sin6
1,0 %
kapteeni5
0,8 %
kaappaaja4
0,7 %
kalakauppias4
0,7 %
Wan4
0,7 %
Ying4
0,7 %
laivan päällikkö3
0,5 %
pankkivirkailija3
0,5 %
taksinkuljettaja 23
0,5 %
kansimies2
0,3 %
myyjätär1
0,2 %
ulko-ovi1
0,2 %
telefaksi1
0,2 %
taksinkuljettaja 11
0,2 %
tietokone1
0,2 %
Yhteensä596100 %

Puhekuplissa on yhteensä 3 497 sanaa. Keskimäärin jokaisessa puhekuplassa on noin kuusi sanaa (tarkalleen 5,9). Pisin yhtäjaksoinen teksti on isoisän puheenvuoro sivulla 18 ja se sisältää 28 sanaa. Lyhyimmät puheenvuorot ovat yhden sanan mittaisia. Sarjakuvan 339 ruutuun suhteutettuna kussakin ruudussa on noin pari puhekuplaa (tarkalleen 1,8). Albumissa on 15 (2,5 %) ruutua, joissa ei ole tekstiä. Huutomerkkejä tekstissä on kaiken kaikkiaan 513 kappaletta. Noin 86,0 %:ssa puhekuplista on siis huutomerkki. Todellisuudessa joissakin puheenvuoroissa on useita huutomerkkejä samanaikaisesti, mikä kasvattaa merkkien määrää. Kysymysmerkkejä on puolestaan 120 kappaletta eli noin joka neljännessä puhekuplassa (20,1 %). Lauseista 229 (38,4 %) päättyy kolmeen pisteeseen. Ajatusviivaa ei ole yhdessäkään virkkeessä.

Muuta mielenkiintoista

  • Sivulla 2: Omistettu tyttärelleni Keum-Sookille... (R. Leloup. 86)
  • Yoko mainitsee eräässä puheenvuorossaan merenjumala Tin Haun. Se on laajalti palvottu jumala Lounais-Kiinassa ja tunnetaan myös nimellä Mazu.
  • Merihirviön nimi on Dai Loon.
  • Yoko, Ruusu ja isoisä syövät yhtenä iltana sivulla 15 won ton -keittoa, joka on tunnettu ruokalaji kiinalaisessa keittiössä. Se on raviolia muistuttava pienistä täytetyistä nyyteistä koostuva keitos, jonka täytteenä käytetään tyypillisesti jauhettua sianlihaa tai katkarapuja ja mausteena inkivääriä sekä lisäksi sipulia tai porkkanaa.
  • Sivulla 17 mainitaan Cathay Pacific, joka on todellinen lentoyhtiö ja jonka pääkonttori sijaitsee Hong Kongissa. Yhtiö on perustettu vuonna 1946.
  • Sivulla 26 Yokosta tulee Ruusun holhooja.
  • Victorian satamasta lähtee Ponta Delgada -niminen kantosiipialus sivulla 27.
  • Tungin työhuoneessa oleva telefaksi sivulla 33 on Siemens HF 2021, ja se on aikoinaan myynnissä ollut laite.
  • Hyökkäyksen kohteeksi joutuvan tankkerin nimi on Esso Tsing Yi.
  • Kaappaaja jää tuntemattomaksi mutta lienee joko Tung tai Shuk.
  • Albumin nimi viittaa tekeillä olleeseen elokuvaan.
  • Stanleyssä ei ole Queen's Roadia, mutta Tung Tau Wan Road löytyy!