Yoko Tsuno

supertykki

Japanin sodanjohto valmisti toisen maailmansodan aikoihin 1940-luvulla pitkän kantomatkan tykkejä ja päätti vuonna 1943 sijoittaa yhden niistä Malakan niemimaalle. Nämä supertykeiksi kutsutut aseet liikkuivat kiskoilla ja niissä käytettiin ammuksia, joiden halkaisija oli 50 senttimetriä. Määränpäässä tykki ankkuroitiin kettingeillä, jolloin se pysyi paikallaan laukaisun aiheuttamasta rekyylistä huolimatta. Supertykin tehosta antaa käsityksen esimerkiksi Kran kannakselle sijoitetun tykin kantosäde, joka ulottuu Siamin lahdelta Andamaaneille kuten oheisessa kartassa on kuvattu.

supertykki

Supertykin kantosäde Kran kannaksella
Kartta
OpenStreetMap

Tykistä valmistettiin sodan aika yksi prototyyppi Japanissa ja se lähetettiin määränpäähänsä Kran kannakselle. Sodan päätyttyä sen kohtalosta ei ollut tietoa ja vuosikymmenten kuluttua se päätyi japanilaiselle asekauppiaalle Sakamotolle, joka sijoitti tykin Croissant-saarelleen. Supertykillä ammutaan yksi laukaus, ja lopulta koko tykki tuhoutuu.

Schwerer Gustav

Dora-rautatietykin 80 cm:n malli Overloon-museossa

Kuva
Scargill CC BY-SA 3.0

Supertykin esikuvana lienee ollut natsi-Saksassa valmistettu toisen maailmansodan aikainen Schwerer Gustav -rautatietykki. Näitä maailman suurimpia tykkejä valmistettiin 1930-luvun lopussa kaksi, ja ne saivat nimet Gustav ja Dora. Tykin kaliiperi on 800 mm. Piipun pituus on 32,5 metriä.

Suomenkielisessä albumisarjassa supertykki esiintyy ensimmäisen kerran Supertykki-albumissa sivulla 28.

Albumi

  • Supertykki