Yoko Tsuno

Reinin kulta

Reinin kulta

Yokon seikkailu käynnistyy Kölnistä, jonka katedraalin uumenissa tapahtuva outo kohtaaminen syöksee hänet keskelle hurjia arvoituksia! Ennen pitkää Yoko huomaa joutuneensa mukaan jännittävälle junamatkalle, jonka muut osanottajat eivät kaihda murhiakaan...

Numero
5.
Aihepiiri
Nykyaika
ISBN
9789518762570
Alkuperäisteos
L’Or du Rhin
Alkuperäinen järjestysnumero
19.
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1992
Suomenkielinen julkaisuvuosi
1993
Alkuperäinen ilmestymispäivä
3.3.1993
Julkaisija
Kustannus Oy Semic
Kääntäjä
Vesa Nykänen
Tekstaaja
Jouko Ruokosenmäki
Painopaikka
Belgia
Väritys
Béatrice Studio Léonardo
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
29,5 cm
Leveys
21,3 cm
Paino
213 g
Sivumäärä
46
Takakansi
Reinin kulta
Koko
Alkuperäinen ilmestymisjärjestys
  • Kifan pakolaiset
  • Reinin kulta
  • Paholaisen kammio
Suomenkielinen ilmestymisjärjestys
  • Kifan pakolaiset
  • Reinin kulta
  • Paholaisen kammio

Integraali

Sombres complots

Reinin kulta -albumin seikkailu on julkaistu 7.5.2009 myös ranskankielisessä Sombres complots -integraalissa numero 7.

Seikkailijat

Tässä albumissa seikkailevat:

Laitteet

Tässä albumissa esiintyy seuraavia laitteita:

Koneet

Robotit

Trivia

Reinin kulta on suomenkielisen julkaisusarjan viides albumi. Se ilmestyi suomeksi vuonna 1993. Alkuperäinen albumi ilmestyi vuotta aiemmin eli vuonna 1992 ja oli ranskankielisen julkaisusarjan 19. seikkailu. Oman kappaleeni takakannessa on yhä Akateemisen kirjakaupan hintalappu, josta voi nähdä ainakin hinnoitteluajankohdan, joka on ollut kesäkuu 1993. Silloin albumin hinta oli 40 markkaa eli Tilastokeskuksen rahanarvonmuuntimen mukaan vuoden 2022 rahanarvossa noin 10,80 €.

Toteutus

Reinin kulta -albumissa on 46 sivua. Näistä varsinaisia sarjakuvan sivuja on 44 ja lisäksi lopussa on yksi sivu, jossa mainostetaan kustannusyhtiö Semicin muita albumeita. Kaikkiaan painoksessa on siis tarkalleen ottaen 48 sivua. Albumissa on yhteensä 474 ruutua ja jokaisella sivulla on keskimäärin kymmenen ruutua (tarkalleen 10,8). Eniten ruutuja on sivulla 19, jossa niitä on 14 kappaletta. Pienimmillään ruutujen määrä on sivulla 37, jossa niitä on kuusi. Albumissa ei ole puolen sivun mittaisia strippejä vaan jokainen sivu on käsin numeroitu alkaen numerosta 1 ja päättyen numeroon 44.

Albumissa on viittauksia aiemmin ilmestyneihin seikkailuihin, jotka kannattaa lukea ensin.

  • Paholaisen urut
  • Tuulen tytär

Tapahtumapaikat

Pfalzin linna keskellä Reiniä

Etualalla Pfalzin linna ja vasemmalla ylhäällä Gutenfelsin linna

Kuva
zumakeylimepie

Reinin kulta -albumin tapahtumat sijoittuvat Saksaan, Keski-Eurooppaan. Kaikki tekstissä mainitut paikat ovat todellisia ja löytyvät kartalta. Julkaisun tapahtumapaikat ovat pitkälti samoja kuin Paholaisen urut -albumissa. Varsinainen juoni alkaa Kölnistä ja sen kuuluisasta tuomiokirkosta. Juoni jatkuu raiteilla junamatkalla Kölnistä Koblenzin kautta Oberweseliin, jossa sijaitsee niin ikään kuuluisat Pfalzin ja Gutenfelsin linnat. Albumissa on lukuisia kuvia, jotka toistavat hätkähdyttävän yksityiskohtaisesti todelliset maisemat, kuten kolmoissillan Kölnin keskustassa sekä St. Goarshausenissa sijaitsevan Ingridin talon. Matkan varrella sijaitsevat rautatieasemat on nekin kuvattu alkuperäänsä uskollisesti toistaen.

Kaksi kolmasosaa (64,8 %) tapahtumista sijoittuu lukijan näkökulmasta sisätiloihin ja loput seikkailusta eli kolmasosa (35,2 %) käydään ulkona. Maan päällä liikutaan suurin osa (72,6 %) albumin tapahtumista. Raiteilla kuluu vajaa kolmasosa (27,0 %) ajasta ja vedessäkin käväistään kahden ruudun verran (0,4 %).

Ruutujen määrä sisä- ja ulkotiloissa sekä tapahtumapaikoittain

Todellisuus

Tapahtuma-ajat

Albumin tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan ja seikkailuun käytetään kaksi päivää aikaa. Ensimmäisen päivänä aikana seikkailusta edetään vajaa puolet (40,9 %). Ensimmäinen päivä alkaa iltapäivästä ja jatkuu myöhään yöhön, jolloin tapahtuu yllättävän paljon. Toinen seikkailupäivä kestää koko päivän alkaen aamupäivästä ja edeten aina iltaan asti. Loppuhuipennukseen päättyvä toinen päivä käyttää tarinan ajasta yli puolet (59,1 %).

Ruutujen määrä päivittäin

Reinin kulta -albumin tapahtumat on kuvattu iltapäivään, sillä kolmasosa (36,3 %) albumin ruuduista asettuu puolenpäivän ja illan väliin. Seuraavaksi vilkkainta toimintaa on illalla. Ruuduista melkein neljännes (24,3 %) on piirretty auringonlaskun aikaan. Aamun tunneilla seikkaillaan noin kuuden prosentin (6,5 %) verran ja keskipäivä saa osakseen noin kaksitoista prosenttia (12,7 %) kaikista albumin ruuduista. Yöhön sijoittuu noin viidesosa (20,2 %) tapahtumista.

Ruutujen määrä ja osuus vuorokaudenajoittain

Hahmot

Reinin kulta -albumissa seikkailee puheenvuorojen perusteella 26 hahmoa. Näistä 20 eli noin 77,0 % on miespuolisia. Naispuolisia hahmoja albumissa on neljä eli noin 15,4 %. Loput kaksi eli noin 0,8 % hahmoista jää tuntemattomiksi, sillä yksi niistä on kertoja ja toinen on robotti. Noin 5,9 %:ssa ruuduista ei ole puheenvuoroja. Tämän seikkailun lurjus on liikemies Ito Kazuki ja hänen kaksoisolentonsa sekä petturiksi paljastuva tohtori Briggs. Lurjuksia hahmoista on 3 eli noin 11,5 % ja hyviä tyyppejä loput 23 eli noin 88,5 %. Seikkailussa mainitaan nimeltä seuraavat hahmot:

Nimeltä mainittujen hahmojen lisäksi Reinin kulta -albumissa esiintyy seuraavien ammattien edustajat, jotka saavat puheenvuoron:

  • Kazukin kaksoisolento
  • junan kokki
  • lipunmyyjä Kölnin rautatieasemalla
  • opas Kölnin katedraalissa
  • junan tarjoilija
  • Kazukin turvallisuusmies
  • Kazukin vartija
  • veturinkuljettaja

Lisäksi puheenvuoron saa tarinan kertoja. Albumissa on yksi alaviite sivulla 10.

Tekstit

Reinin kulta -albumissa on kaikkiaan 797 puhekuplaa. Ylivoimaisesti eniten puhuu tai ajattelee Yoko, jolla on 361 puheenvuoroa eli noin 45,3 % kaikista puheenvuoroista. Seuraavaksi äänekkäin on taustalla selostava kertojan ääni, jolla on 104 puhekuplaa eli noin 13,0 % kaikista. Hiljaisimpia ovat yhden puheenvuoron hahmot, joita ovat mm. junan kokki ja tarjoilija sekä yksi Kazukin vartijoista. Ito Kazuki pääsee ääneen 53 kertaa, mikä edustaa noin 6,6 % keskusteluista. Kertojan yleisimmät lausahdukset ovat Hetkeä myöhemmin... ja Äkkiä..., jotka hän mainitsee kolme kertaa. Muut yleiset kertojan sanonnat ovat 10 minuuttia myöhemmin..., Joitakin minuutteja myöhemmin... ja Neljännestuntia myöhemmin..., jotka hän sanoo kaksi kertaa.

Puhekuplien määrät hahmoittain
HahmoMääräOsuus
Yoko361
45,3 %
kertoja104
13,0 %
Ito Kazuki53
6,6 %
Ingrid46
5,8 %
Olga36
4,5 %
Taroo33
4,1 %
kaksoisolento32
4,0 %
Haley27
3,4 %
Pol27
3,4 %
Minako Yasuda17
2,1 %
Ronald MacLean15
1,9 %
Briggs14
1,8 %
Klaus Buhler6
0,8 %
Zimmerman6
0,8 %
lipunmyyjä3
0,4 %
turvallisuusmies3
0,4 %
veturinkuljettaja3
0,4 %
Heinz2
0,3 %
opas2
0,3 %
Oscar2
0,3 %
alaviite1
0,1 %
kokki1
0,1 %
Koshi1
0,1 %
tarjoilija1
0,1 %
vartija1
0,1 %
Yhteensä797100 %

Puhekuplissa on yhteensä 5 309 sanaa. Keskimäärin jokaisessa puhekuplassa on noin kuusi sanaa (tarkalleen 6,7). Pisin yhtäjaksoinen teksti on Yokon puheenvuoro sivulla 18 ja se sisältää 30 sanaa. Lyhyimmät puheenvuorot ovat yhden sanan mittaisia. Sarjakuvan 474 ruutuun suhteutettuna kussakin ruudussa on noin pari puhekuplaa (tarkalleen 1,7). Albumissa on 28 (3,5 %) ruutua, joissa ei ole tekstiä. Huutomerkkejä tekstissä on kaiken kaikkiaan 755 kappaletta. Melkein jokaisessa eli noin 94,7 %:ssa puhekuplista on siis huutomerkki. Todellisuudessa joissakin puheenvuoroissa on useita huutomerkkejä samanaikaisesti, mikä kasvattaa merkkien määrää. Kysymysmerkkejä on puolestaan 210 kappaletta eli noin joka neljännessä puhekuplassa (26,3 %). Lauseista 707 (88,7 %) sisältää kolme pistettä ja kahdessa virkkeessä on ajatusviiva.

Muuta mielenkiintoista

  • Seikkailun alussa mainitaan salanimi Ibis, jonka taakse kätkeytyy kreivitär Olga. Ibis on myös eurooppalainen hotelliketju, jolla on hotelli Kölnin rautatieaseman yhteydessä. Albumissa mainittu salanimi lienee peräisin tämän hotellin nimestä.
  • Rheingold-junan höyryveturi on Pasific S 3/6 ja sen numero on 18 526.
  • Minako Yasuda on 27-vuotias, asuu Tokiossa ja on eurooppalaisten kielten tulkki. Hänen oikea sukunimensä on Watanabe. Hänellä on Nissan-merkkinen auto, jonka rekisterinumero on K-ZV 901.
  • Katedraalin oppaan kaulalaukussa lukee: Für den DOM, joka tarkoittaa suomeksi katedraalille. Kaulalaukku on oikeasti kolehtilaatikko, johon kirkossa kiertelevät pastorit keräävät lahjoituksia.
  • Sivulla 10 on viittaus albumiin Tuulen tytär.
  • Kreivitär Olgan käyttämän parfyymin nimi on Venäjän pihka.
  • Yoko kertoo, ettei koskaan käytä alkoholia, mutta maistaa tarinan lopussa vodkaa todeten sen maistuvan tislatulta laavalta.
  • Notaari Zimmerman mainitsee Yokon isän, Seiki Tsunon.
  • Seikkailussa kuolee kolme henkilöä: Briggs, Kazuki ja hänen kaksoisolentonsa.