Yoko Tsuno

Vinean arkkienkelit

Vinean arkkienkelit

Yokon vinealaiset ystävät ovat palanneet aikoja sitten hylkäämälleen planeetalle, joka paljastuu vähitellen sekä kiehtovaksi että vaaralliseksi paikaksi. Muinaisten merien syvyyksistä löytyy aavemainen rauniokaupunki, jonka outoja toimintoja valvovat kaksikymmentä "arkkienkeliä". Mitä tappavaa salaisuutta nämä oudot olennot ja kaupungin kauhistuttava kuningatar piilottelevat?

Numero
15.
Aihepiiri
Avaruus
ISBN
9789524697088
Alkuperäisteos
Les Archanges de Vinéa
Alkuperäinen järjestysnumero
13.
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1983
Suomenkielinen julkaisuvuosi
2007
Alkuperäinen ilmestymispäivä
30.3.1983
Julkaisija
Egmont Kustannus Oy
Kääntäjä
Vesa Nykänen
Painopaikka
Belgia
Ladonta
Toto Productions
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
29,5 cm
Leveys
21,3 cm
Paino
168 g
Sivumäärä
46
Takakansi
Vinean arkkienkelit
Koko
Alkuperäinen ilmestymisjärjestys
  • Ajan pyörre
  • Vinean arkkienkelit
  • Odinin tuli
Suomenkielinen ilmestymisjärjestys
  • Vinean kolme aurinkoa
  • Vinean arkkienkelit
  • Tuulen tytär

Integraali

Vinéa en péril

Vinean arkkienkelit -albumin seikkailu on julkaistu 3.10.2007 myös ranskankielisessä Vinéa en péril -integraalissa numero 4.

Seikkailijat

Tässä albumissa seikkailevat:

Laitteet

Tässä albumissa esiintyy seuraavia laitteita:

Robotit

Trivia

Spirou 2306Alkuperäinen albumi ilmestyi vuonna 1983 ja oli ranskankielisen julkaisusarjan 13. seikkailu. Tätä ennen Les Archanges de Vinéa ilmestyi jatkotarinana belgialaisen Spirou-sarjakuvalehden numeroissa 2306-2323 alkaen kesäkuun 24. päivästä ja päättyen lokakuun 21. päivään vuonna 1982. Vinean arkkienkelit on suomenkielisen julkaisusarjan viidestoista albumi. Se ilmestyi suomeksi vuonna 2007. Oman kappaleeni takakannessa on yhä Akateemisen kirjakaupan hintalappu, josta voi nähdä ainakin hinnoitteluajankohdan, joka on ollut heinäkuu 2007. Silloin albumin hinta oli 10,90 €, joka vastaa Tilastokeskuksen rahanarvonmuuntimen mukaan vuoden 2022 rahanarvossa noin 14,17 €.

Roger Leloup oli aina halunnut tehdä vedenalaisen seikkailun ja hänen pitkäaikainen haaveensa oli ollut työstää tarina planeetalla, joka olisi täysin veden vallassa. Vinean arkkienkelit -seikkailussa vajotaan meren syvyyksiin, muinoin kadonneeseen Kuilun kaupunkiin.

Toteutus

Vinean arkkienkelit -albumissa on 46 sivua. Näistä varsinaisia sarjakuvan sivuja on 44 ja lisäksi lopussa on yksi sivu, jossa on grafiikka Yokosta ja Pokysta avaruuspuvuissa. Kaikkiaan painoksessa on siis tarkalleen ottaen 48 sivua. Albumissa on yhteensä 325 ruutua ja jokaisella sivulla on keskimäärin seitsemän ruutua (tarkalleen 7,4). Eniten ruutuja on sivuilla 17 ja 18, joissa niitä on 11 kappaletta. Pienimmillään ruutujen määrä on neljä sivulla 15. Puolen sivun mittaisia strippejä albumissa on 44 kappaletta eli yhteensä 88, sillä jokaisesta stripistä on A- ja B-kappaleet. Kussakin stripissä on keskimäärin lähes neljä ruutua (tarkalleen 3,7). Suurimmillaan ruutujen määrä strippiä kohden on kuusi ja pienimmillään yksi.

Albumi kuuluu Yokon avaruus-genreen, jonka suomenkieliset albumit on lueteltu alla olevassa listassa alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä, koska niissä on viittauksia sarjan muihin seikkailuihin.

  • Matka maan uumeniin
  • Vulcanuksen ahjo
  • Vinean kolme aurinkoa
  • Titaanit
  • Ixon valo
  • Vinean arkkienkelit
  • Kifan pakolaiset
  • Henkien portti
  • Paholaisen palvelijatar
  • Khanyn salaisuus
  • Saturnuksen kaksoset

Tapahtumapaikat

Albumin tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle Vinean planeetalle ja sen merenalaiseen Kuilun kaupunkiin. Tarina vie lukija M33-galaksiin, kahden miljoonan valovuoden päähän Maasta. Seikkailussa Arkkienkelien kaupungista käytetään nimeä Kuilun kaupunki, mutta Kifan pakolaiset -albumissa sitä kutsutaan Syvyyksien kaupungiksi. Kifan pakolaiset -albumi onkin löyhä jatko tälle seikkailulle.

Reilu kolmasosa (37,8 %) tapahtumista sijoittuu lukijan näkökulmasta sisätiloihin ja loput seikkailusta (62,2 %) käydään ulkona. Vaikka avaruusseikkailusta onkin kysymys, sijoittuu avaruuteen vain yksi ruutu (0,3 %). Enimmäkseen ollaan meren alla (79,1 %). Ilmassa kiidetään hetkenaikaa (6,8 %) ja maallakin käväistään lyhyesti (5,5 %). Vedessä vietetään aikaa vajaa kymmenes tarinasta (8,3 %).

Ruutujen määrä sisä- ja ulkotiloissa sekä tapahtumapaikoittain

Tapahtuma-ajat

Varsinaiseen seikkailuun käytetään aikaa yksi päivä. Suurin osa tarinasta sijoittuu veden alle, missä ajantaju hämärtyy, koska ympäristöstä puuttuu päivänvalon tuoma vertailukohta. Seikkailu näyttää alkavan joko iltapäivällä tai alkuillasta, sillä ensimmäisellä sivulla näkyy yksi Vinean kahdesta luonnollisesta auringosta lähellä taivaanrantaa. Tapahtumat keskittyvätkin päiväsaikaan, minkä voi päätellä niistä kerroista, kun juoni palaa maan tai veden pinnalle.

Hahmot

Albumissa seikkailee puheenvuorojen perusteella 20 hahmoa. Näistä 10 eli puolet (50,0 %) on miespuolisia. Naispuolisia hahmoja albumissa on seitsemän eli 35,0 %. Loput kolme eli 15,0 % hahmoista on kertoja, Hegoran keinosydän ja Tryak-robotti. Noin 4 %:ssa ruuduista ei ole puheenvuoroja. Tämän seikkailun lurjus on Kuilun kaupungin kuningatar Hegora. Seikkailussa mainitaan nimeltä seuraavat hahmot:

Nimeltä mainittujen hahmojen lisäksi albumissa esiintyy seuraavia henkilöitä, jotka saavat puheenvuoron:

  • naisvanhus
  • arkkienkeli
  • Hegoran apuri
  • Hegoran keinosydän
  • seitsemän Kuilun kaupungin asukasta

Lisäksi puheenvuoron saa tarinan kertoja. Yoko Tsuno -seikkailuissa nähdään harvoin maapallon eläinmaailmasta poikkeavia eläinhahmoja. Tässä albumissa tavataan kuitenkin pari tyypillistä vinealaista merenelävää. Toinen näistä on jättiläisrauskua etäisesti muistuttava vesipeto styr, joka elää meressä.

styr

Tekstit

Vinean arkkienkelit -albumissa on kaikkiaan 572 puhekuplaa. Eniten puhuu tai ajattelee Yoko, jolla on 179 puheenvuoroa eli noin 34,4 % kaikista puheenvuoroista. Seuraavaksi äänekkäin on arkkienkeli, jolla on 110 puhekuplaa eli noin 19,2 % kaikista. Hiljaisimpia ovat yhden puheenvuoron hahmot, joita ovat mm. Kuilun kaupungin asukkaat. Kertoja pääsee ääneen 73 kertaa, mikä edustaa noin 12,8 % keskusteluista. Kertojan yleisin lausahdus on Hetken kuluttua..., jonka hän mainitsee viisi kertaa ja Sillä välin..., jotka hän sanoo kaksi kertaa.

Puhekuplien määrät hahmoittain
HahmoMääräOsuus
Yoko197
34,4 %
arkkienkeli110
19,2 %
kertoja73
12,8 %
Hegora64
11,2 %
Khany31
5,4 %
Tryak26
4,5 %
Poky18
3,1 %
naisvanhus11
1,9 %
Kuilun kaupungin asukas 17
1,2 %
Vic6
1,0 %
Vynka6
1,0 %
Hegoran apuri5
0,9 %
Pol5
0,9 %
Kuilun kaupungin asukas 24
0,7 %
Kuilun kaupungin asukas 33
0,5 %
Kuilun kaupungin asukas 42
0,3 %
Hegoran keinosydän1
0,2 %
Kuilun kaupungin asukas 51
0,2 %
Kuilun kaupungin asukas 61
0,2 %
Kuilun kaupungin asukas 71
0,2 %
Yhteensä572100,0 %

Puhekuplissa on yhteensä 3 546 sanaa. Keskimäärin jokaisessa puhekuplassa on noin kuusi sanaa (tarkalleen 6,2). Pisin yhtäjaksoinen teksti on arkkienkelin puheenvuorossa sivuilla 46 ja se sisältää 32 sanaa. Lyhyimmät puheenvuorot ovat yhden sanan mittaisia. Sarjakuvan 325 ruutuun suhteutettuna kussakin ruudussa on noin pari puhekuplaa (tarkalleen 1,8). Albumissa on 13 (4,1 %) ruutua, joissa ei ole tekstiä. Huutomerkkejä tekstissä on kaiken kaikkiaan 556 kappaletta. Periaatteessa jokaisessa puhekuplassa on melkein kaksi huutomerkkiä. Todellisuudessa joissakin puheenvuoroissa on useita huutomerkkejä samanaikaisesti, mikä kasvattaa merkkien määrää. Kysymysmerkkejä on puolestaan 109 kappaletta eli noin joka kolmannessa puhekuplassa (33,6 %). Lauseista 498 päättyy kolmeen pisteeseen.

Muuta mielenkiintoista

  • Ilmastomuuri jakaa Vinean kuuman ja kylmän pallonpuoliskon elinkelpoiseksi lauhkeaksi vyöhykkeeksi.
  • Arkkienkeleitä on 20.
  • Arkkienkeli on androidi eli ihmisen kaltainen robotti.
  • Arkkienkeleillä ei ole nimeä.
  • Hegora on Kuilun kaupungin kuningatar, joka kuitenkin tuhoutuu ja Yokosta tehdään kaupungin uusi kuningatar.
  • Hegora on robotti, josta on jäljellä viisi kopiota yhden tuhouduttua styrin iskusta. Seikkailun lopussa Tryak tuhoaa loputkin kopiot.
  • Meressä elää styr, joka on paikallinen jättiläisrauskua muistuttava vesipeto.