Yoko Tsuno

Elämän rajoilla

Elämän rajoilla

Yoko on kutsuttu ystävänsä, salaperäisesti voimattomaksi uupuneen Ingridin sairasvuoteen luokse. Yoko saa pian selville, että pienessä uneliaassa Rothenburgin kaupungissa vaanii mustiin pukeutunut vampyyri. Vauhdikkaan takaa-ajon jälkeen Yoko löytää kaupungin keskustan alta modernin sairaalarakennelman, jossa salaperäinen tohtori Schulz on epätoivoisesti yrittänyt pitää vuoden 1945 pommitusten uhriksi joutuneen tyttärensä, Magdan, elämän rajoilla.

Non Stop -julkaisun numero
4.
Non Stop -albumisarjan numero
1.
Aihepiiri
Nykyaika
ISSN
03551911
Alkuperäisteos
La Frontière de la Vie
Alkuperäinen järjestysnumero
7.
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1978
Alkuperäinen ilmestymispäivä
20.9.1978
Suomenkielinen julkaisuaika
maaliskuu 1978
Julkaisija
Yhtyneet Kuvalehdet Oy
Kääntäjä
Heikki Kaukoranta
Tekstaaja
Jarkko Uosukainen
Kirjapaino
Tampereen Arpatehdas Oy
Väritys
Beatrice Studio Leonardo
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
28,0 cm
Leveys
22,0 cm
Paino
180 g
Sivumäärä
46
Takakansi
Elämän rajoilla
Koko
Alkuperäinen ilmestymisjärjestys
  • Vinean kolme aurinkoa
  • Elämän rajoilla
  • Titaanit
Suomenkielinen ilmestymisjärjestys
  • Paholaisen urut
  • Elämän rajoilla
  • Titaanit

Erikoispainos

La Frontière de la Vie

Elämän rajoilla -albumista on saatavana ranskankielinen erikoispainos, jossa on ainutlaatuisen kansikuvan ja varsinaisen seikkailun lisäksi 32 sivua tietoa albumin tekemisestä.

Ilmestymispäivä
5.11.2008
Sidonta
kovakantinen
Sivumäärä
80
Korkeus
30,0 cm
Leveys
20,0 cm

Integraali

Aventures allemandes

Elämän rajoilla -albumin seikkailu on julkaistu 4.10.2006 myös ranskankielisessä Aventures allemandes -integraalissa numero 2.

Seikkailijat

Tässä albumissa seikkailevat:

Trivia

Elämän rajoilla -albumi ilmestyi suomeksi vuonna 1978 Non Stop -albumisarjan ensimmäisenä julkaisuna. Vuonna 1975 alkanut Non Stop -sarjakuvalehti ilmestyi aluksi viikoittain julkaisten useita sarjakuva-albumeita jatkokertomuksina. Lehti muuttui viikkolehdestä kerran kuussa ilmestyväksi albumiksi maaliskuussa 1978, jolloin ilmestyi albumisarjan ensimmäinen seikkailu. Tätä ennen lehdestä oli ehtinyt ilmestyä kolme numeroa tammi-helmikuussa 1978, minkä vuoksi Elämän rajoilla -albumin kannessa on numero 4, joka siis ilmaisee jatkoa Non Stop -lehdelle. Tämä julkaisu ei varsinaisesti kuulu suomenkielisten Yoko Tsuno -albumien sarjaan, sillä Yokon tarinoita on julkaistu myös suomenkielisissä sarjakuvalehdissä ja erillisinä albumeina. Alkuperäinen albumi ilmestyi muutamaa vuotta aiemmin eli vuonna 1976 ja oli ranskankielisen julkaisusarjan 7. seikkailu. Non Stop -albumin irtonumerohinta oli vuoden 1978 maaliskuussa 7,90 markkaa eli Tilastokeskuksen rahanarvonkertoimen mukaan vuoden 2010 rahanarvossa noin nelisen euroa (4,28 €).

Toteutus

Elämän rajoilla -albumissa on 46 sivua. Näistä varsinaisia sarjakuvan sivuja on 44 ja lisäksi lopussa on yksi sivu, jossa on Yhtyneiden Kuvalehtien yhteystiedot. Sivujen 16 ja 17 välissä on vuositilausmainos. Sivujen 32 ja 33 välissä on vielä erillinen tarrasivu. Kaikkiaan painoksessa on siis tarkalleen ottaen 52 sivua. Albumissa on yhteensä 416 ruutua ja jokaisella sivulla on keskimäärin yhdeksän ruutua (tarkalleen 9,5). Eniten ruutuja on sivulla 10, jossa niitä on 14 kappaletta. Pienimmillään ruutujen määrä on sivuilla 3, 5 ja 11, joissa niitä on kuusi. Puolen sivun mittaisia strippejä albumissa on 44 kappaletta eli yhteensä 88, sillä jokaisesta stripistä on A- ja B-kappaleet. Kussakin stripissä on keskimäärin noin viisi ruutua (tarkalleen 4,7). Suurimmillaan ruutujen määrä strippiä kohden on kahdeksan ja pienimmillään yksi.

Albumissa on viittauksia aiemmin ilmestyneihin seikkailuihin, jotka kannattaa lukea ensin.

  • Paholaisen urut

Tapahtumapaikat

Rothenburgin keskustaa

Plönlein Rothenburgin keskustassa (näkymä albumin sivulla 5)

Kuva
Jaeger-Meister

Elämän rajoilla -albumin tapahtumat sijoittuvat pieneen Rothenburg-nimiseen keskiaikaiseen kaupunkiin Saksaan, Keski-Eurooppaan. Kaikki tekstissä mainitut paikat ovat todellisia ja löytyvät kartalta. Albumissa on lukuisia kuvia, jotka toistavat hätkähdyttävän yksityiskohtaisesti todelliset maisemat, kuten Markusturmin ympäristön kaupungin keskustassa, Pulverturmin ja Schrannenplatz-torin. Piirroksista voi helposti tunnistaa kaupungin kadut ja tutut rakennukset, kuten Plönlein kohdalla risteävät kadut. Tämä näkymä on yksityiskohtia myöten taidokkaasti kuvattu sivun 5 alalaidassa. Rothenburg on maailmanlaajuisesti suosittu kulttuurikohde ei pelkästään sarjakuvissa vaan myös elokuvissa, sillä kaupunki on esillä lukuisissa tunnetuissa elokuvatuotannoissa. Albumin tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun alkuvuosiin, ja tarinassa mainitaan mm. sellaiset jo nyttemmin maailmankartalta kadonneet valtiot kuin Neuvostoliitto ja DDR eli entinen Itä-Saksa. Muita Rothenburgista nimeltä mainittuja paikkoja ovat: Rödergasse ja Schmiedgasse.

Hieman yli puolet (58,4 %) tapahtumista sijoittuu sisätiloihin ja loput seikkailusta eli vähän alle puolet (41,6 %) käydään ulkona. Maan päällä liikutaan suurin osa (68,8 %) albumin tapahtumista. Maan alla kuluu kolmasosa (31,0 %) ajasta ja vedessäkin käväistään yhden ruudun verran (0,2 %), kun Yoko kampeaa Kurtin Klingentorin vallihautaan.

Ruutujen määrä sisä- ja ulkotiloissa sekä tapahtumapaikoittain

Tapahtuma-ajat

Albumin tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan ja seikkailuun käytetään kaikkiaan kolmisen kuukautta aikaa. Ensimmäisen päivänä aikana seikkailusta edetään vajaa puolet (39,9 %). Ensimmäinen päivä alkaa iltapäivästä ja jatkuu myöhään yöhön, jolloin tapahtuu yllättävän paljon. Toinen seikkailupäivä vie tarinan ajasta melko tarkalleen puolet (49,3 %) ja kestää koko päivän alkaen aamuvarhaisesta ja edeten aina pitkälle keskiyöhön asti. Muutaman päivän kuluttua eli viides päivä on saanut yhden sivun (2,4 %) ja loppusanat lausutaan lyhyesti (8,4 %) kolmen kuukauden kuluttua jännittävästä seikkailusta.

Ruutujen määrä päivittäin

Elämän rajoilla -albumin tapahtumat on kuvattu yöhön, sillä puolet (50,2 %) albumin ruuduista asettuu iltamyöhäisen ja aamuvarhaisen väliin. Seuraavaksi vilkkainta toimintaa on illalla. Ruuduista melkein vajaa viidennes (18,3 %) on piirretty auringonlaskun aikaan. Aamun tunneilla seikkaillaan noin kymmenesosa (10,6 %) ajasta ja keskipäivä saa osakseen noin vajaan kymmeneksen (7,9 %) kaikista albumin ruuduista. Iltapäivään sijoittuu myös paljon (13,0 %) tapahtumia.

Ruutujen määrä ja osuus vuorokaudenajoittain

Hahmot

Elämän rajoilla -albumissa seikkailee puheenvuorojen perusteella 23 hahmoa. Näistä 10 eli noin 43,5 % on miespuolisia. Naispuolisia hahmoja albumissa on viisi eli noin 21,7 %. Loput kahdeksan eli noin 34,8 % hahmoista jää tuntemattomiksi, sillä yksi niistä on kertoja ja muut joko laitteita tai kissoja. Noin 3,1 %:ssa ruuduista ei ole puheenvuoroja. Tämän seikkailun lurjus on Kurt. Yksi hahmoista on lurjus eli noin 4,3 % ja hyviä tyyppejä loput 22 eli noin 95,7 %. Seikkailussa mainitaan nimeltä seuraavat hahmot:

  • Dmitri, tohtori Schulzin apulainen
  • Ivan, tohtori Schulzin apulainen
  • Ingrid Hallberg
  • Kurt, tohtori Schulzin apulainen
  • rouva Pohlen, Rudin äiti
  • Rudi Pohlen, biologi, Ingridin serkku
  • Pol
  • Ernst Schiffers, arkeologi
  • Franz Schulz, tohtori
  • Magda Schulz, tohtori Schulzin tytär
  • Sherpa, Ingridin siamilaiskissa
  • Vic
  • Eva Werner, tohtori Schulzin sisaren, Annan tytär
  • Yoko

Nimeltä mainittujen hahmojen lisäksi Elämän rajoilla -albumissa esiintyy seuraavien ammattien edustajat ja laitteet, jotka saavat puheenvuoron:

  • autonkuljettaja, joka on ajaa Magdan päälle
  • ohikulkija sivulla 44
  • kissa hautausmaalla
  • lentokone
  • kolme elintoimintoja tarkkailevaa monitoria
  • sisäpuhelin

Lisäksi puheenvuoron saa tarinan kertoja.

Seikkailussa mainitaan useita sukulaisuussuhteita, jotka on kuvattu oheisessa sukupuussa. Serkut on merkitty harmaalla katkoviivalla. Tarinan lopussa Eva kertoo menevänsä Rudin kanssa naimisiin, joten tämä suhde on merkitty mustalla katkoviivalla.

Schulzien sukupuu

Tekstit

Elämän rajoilla -albumissa on kaikkiaan 800 puhekuplaa. Ylivoimaisesti eniten puhuu tai ajattelee Yoko, jolla on 274 puheenvuoroa eli noin 34,2 % kaikista puheenvuoroista. Seuraavaksi äänekkäin on Eva, jolla on 112 puhekuplaa eli 14,0 % kaikista. Hiljaisimpia ovat yhden puheenvuoron hahmot, joita ovat mm. kissa hautausmaalla ja ohikulkija kaupungilla. Kertojan yleisin lausahdus on Hetkistä myöhemmin...jonka hän sanoo kolme kertaa.

Puhekuplien määrät hahmoittain
HahmoMääräOsuus
Yoko274
34,2 %
Eva Werner112
14,0 %
Rudi Pohlen96
12,0 %
kertoja50
6,2 %
Franz Schulz45
5,6 %
Vic38
4,8 %
Kurt35
4,4 %
Pol24
3,0 %
Ingrid23
2,9 %
Ernst Schiffers23
2,9 %
rouva Pohlen17
2,1 %
Yokon sydänmonitori14
1,8 %
Dmitri13
1,6 %
Magda Schulz12
1,5 %
Ivan8
1,0 %
Sherpa5
0,6 %
autonkuljettaja3
0,4 %
Magdan sydänmonitori3
,4 %
lentokone2
0,2 %
kissa1
0,1 %
ohikulkija1
0,1 %
sisäpuhelin1
0,1 %
Yhteensä800100 %

Puhekuplissa on yhteensä 5 829 sanaa. Keskimäärin jokaisessa puhekuplassa on lähemmäs kahdeksan sanaa (tarkalleen 7,7). Pisin yhtäjaksoinen teksti on Yokon puheenvuoro viimeisellä sivulla ja se sisältää 44 sanaa. Lyhyimmät puheenvuorot ovat yhden sanan mittaisia. Sarjakuvan 416 ruutuun suhteutettuna kussakin ruudussa on noin pari puhekuplaa (tarkalleen 1,9). Albumissa on 13 (3,1 %) ruutua, joissa ei ole tekstiä. Huutomerkkejä tekstissä on kaiken kaikkiaan 902 kappaletta. Käytännöllisesti katsoen jokaisessa puhekuplissa on siis huutomerkki. Todellisuudessa joissakin puheenvuoroissa on useita huutomerkkejä samanaikaisesti, mikä kasvattaa merkkien määrää. Kysymysmerkkejä on puolestaan 185 kappaletta eli noin joka neljännessä puhekuplassa (23,1 %). Puhekuplissa on yhteensä 980 kolme pisteen merkintää. Joissakin puhekuplissa niitä on useita samanaikaisesti.

Muuta mielenkiintoista

  • Albumin tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun alkuvuosiin, sillä Rudi mainitsee tohtorin Schulzin vastoinkäymisistä kuluneen 30 vuotta ja tarkentaa, että tapaukset sattuivat vuosina 1943 ja 1945.
  • Rouva Pohlen ja Rudi Pohlen ovat Ingridin serkkuja.
  • Kellotornin viisarit osoittavat aikaa 17.37 sivulla 3.
  • Kellotornin viisarit osoittavat aikaa 19.05 sivulla 5.
  • Kellotornin viisarit osoittavat aikaa 22.56 sivulla 8.
  • Kellotornin viisarit osoittavat aikaa 11.00 sivulla 27.
  • Kellotornin viisarit osoittavat aikaa 01.26 sivulla 32.
  • Rudin auto on Volkswagen ja sen rekisterinumero on ROT-JH 57.
  • Roistojen auton rekisterinumero on ROT-HA 87.
  • Tohtori Schulzin nimi on toisinaan kirjoitettu muodossa Schultz.
  • Rudin nimi on toisinaan kirjoitettu muodossa Rudy.
  • Tohtori Schulzin tytär Magdalena Schulz syntyi 23.1.1940, ja häneen osui harhaluoti 31.3.1945 tämän ollessaan viisivuotias.
  • Magdan arkun tunnuslevyssä on merkintä 0217 31-3 45.
  • Anna Schulz on tohtori Schulzin sisar.
  • Eva Werner on tohtori Schulzin sisaren Annan tytär.
  • Auton, joka on vähällä törmätä Magdaan, rekisterinumero on ROT HA-93.
  • Pol kertoo, että hänellä on Siviä-niminen täti ja Heimo-niminen setä, joka on taidemaalari ja Siviän aviomies.