Yoko Tsuno

Titaanit

Titaanit

Tässä albumissa japanilainen seikkailijatar Yoko Tsuno nähdään jälleen Vinean planeetan asukkaiden parissa. Tutkimusretkillään Yoko ja hänen kumppaninsa törmäävät jättimäisiin "hyönteisiin", todellisiin titaaneihin. Tapahtumasta käynnistyy huima ja ainutlaatuinen sci fi -seikkailu.

Numero
8.
Aihepiiri
Avaruus
ISBN
9789518765328
Alkuperäisteos
Les Titans
Alkuperäinen järjestysnumero
8.
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1978
Suomenkielinen julkaisuvuosi
1997
Alkuperäinen ilmestymispäivä
14.9.1978
Julkaisija
Kustannus Oy Semic
Painopaikka
Saksa
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
29,5 cm
Leveys
21,3 cm
Paino
211 g
Sivumäärä
46
Takakansi
Titaanit
Koko
Alkuperäinen ilmestymisjärjestys
 • Vinean kolme aurinkoa
 • Titaanit
 • Tuulen tytär
Suomenkielinen ilmestymisjärjestys
 • Henkien portti
 • Titaanit
 • Taivaallinen džonkki

Integraali

Vinéa en péril

Titaanit -albumin seikkailu on julkaistu 3.10.2007 myös ranskankielisessä Vinéa en péril -integraalissa numero 4.

Seikkailijat

Tässä albumissa seikkailevat:

Non Stop -albumijulkaisu

Titaanit

Titaanit-sarjakuva on julkaistu albumimuodossa jo vuonna 1979, kun Yhtyneet Kuvalehdet Oy jatkoi vuotta aiemmin päättynyttä viikoittaista NonStop-sarjakuvalehteään muuttaen sen kerran kuussa ilmestyväksi albumisarjaksi.

Non Stop -julkaisun numero
1.
Non Stop -albumisarjan numero
11.
Julkaisuaika
tammikuu 1979
Julkaisija
Yhtyneet Kuvalehdet Oy
Kääntäjä
Soile Kaukoranta
Tekstaaja
Riitta-Kaarina Tikkamäki
Kirjapaino
Tampereen Arpatehdas Oy
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
28,0 cm
Leveys
22,0 cm
Paino
164 g
Sivumäärä
46
Takakansi
Titaanit
Koko

Trivia

Titaanit on suomenkielisen julkaisusarjan kahdeksas albumi. Se ilmestyi suomeksi vuonna 1997 ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin alkuperäisen seikkailun valmistumisesta. Alkuperäinen albumi ilmestyi 14. syyskuuta vuonna 1978 Belgiassa, Ranskassa ja Sveitsissä ja oli ranskankielisen julkaisusarjan 8. seikkailu. Albumin ranskankielinen nimi on Les Titans. Oman kappaleeni takakannessa on yhä hintalappu, josta voi nähdä ainakin hinnoitteluajankohdan, joka on ollut vuosi 1997. Silloin albumin hinta oli 50 markkaa eli Tilastokeskuksen rahanarvonmuuntimen mukaan vuoden 2022 rahanarvossa noin 13,00 €.

Toteutus

Titaanit-albumissa on 46 sivua. Näistä varsinaisia sarjakuvan sivuja on 44 ja lisäksi lopussa on yksi sivu, jossa mainostetaan kustannusyhtiö Semicin muita albumeita. Kaikkiaan painoksessa on siis tarkalleen ottaen 48 sivua. Albumissa on yhteensä 323 ruutua ja jokaisella sivulla on keskimäärin seitsemän ruutua (tarkalleen 7,34). Eniten ruutuja on sivuilla 14, 17 ja 40, joissa niitä on 10 kappaletta. Pienimmillään ruutujen määrä on sivulla 3, jossa niitä on kolme. Albumissa on puolen sivun mittaisia strippejä alkaen numerosta 1A ja päättyen numeroon 44B.

Albumi kuuluu Yokon avaruus-genreen, jonka suomenkieliset albumit on lueteltu alla olevassa listassa alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä, koska niissä on viittauksia sarjan muihin seikkailuihin.

 • Matka maan uumeniin
 • Vulcanuksen ahjo
 • Vinean kolme aurinkoa
 • Titaanit
 • Ixon valo
 • Vinean arkkienkelit
 • Kifan pakolaiset
 • Henkien portti
 • Paholaisen palvelijatar
 • Khanyn salaisuus
 • Saturnuksen kaksoset

Tapahtumapaikat

Albumin tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Vinean aurinkokuntaan, joka sijaitsee kahden miljoonan valovuoden päässä Maasta. Tapahtumapaikkana on Vinean planeetan asumaton suoseutu.

Noin hieman yli puolet (55,7 %) tapahtumista sijoittuu lukijan näkökulmasta sisätiloihin ja loput seikkailusta (44,3 %) käydään ulkona. Avaruusseikkailusta kun on kysymys, sijoittuu pieni osa (7,7 %) seikkailusta avaruuteen. Ilmassa kiidetään jonkin verran (17,3 %) ajasta ja maalla puolet (50,2 %). Seikkailu sijoittuu suoalueelle, joten vedessä kulutetaan melkein viidesosa (24,1 %) albumin ajasta ja sukelluksissakin käydään lyhyesti (0,6 %).

Ruutujen määrä sisä- ja ulkotiloissa sekä tapahtumapaikoittain

Tapahtuma-ajat

Ruutujen määrä päivittäin

Suurin osa (88,5 %) seikkailusta tapahtuu yhden päivän aikana. Lyhyt hetki (7,1 %) sijoittuu seuraavalle päivälle. Aivan lopussa (4,3 %) harpataan ajassa kaksi viikkoa eteenpäin.

Ruutujen määrä ja osuus vuorokaudenajoittain

Albumin tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen päiväsaikaan ja iltapäivään. Varsinaisia yön ja päivän eroja seikkailussa ei ole.

Hahmot

Albumissa seikkailee puheenvuorojen perusteella 15 hahmoa. Näistä neljä eli 20,0 % on miespuolisia. Naispuolisia hahmoja albumissa on niin ikään neljä eli 20,0 %. Loput seitsemän eli 35,0 % hahmoista on joko robotteja tai jää tuntemattomiksi. Albumissa on 13 ruutua (4,0 %), joissa ei ole henkilöitä. Tässä seikkailussa on neljä lurjusta, jotka ovat Vinealle uutta elämää etsimään tulleita titaaneja. Heidän osuutensa hahmoista on 26,7 %. Viittä puolueetonta roolia lukuun ottamatta hyviä tyyppejä ovat loput 11 eli 73,3 %. Seikkailussa mainitaan nimeltä seuraavat hahmot:

 • Kanda, vinealainen avaruuspilotti
 • Khany
 • Poky
 • Pol
 • Suuri Vaeltaja, titaanien johtaja
 • Synda, Khanyn äiti
 • Vic
 • Vynka, vinealainen avaruuspilotti
 • Xunk, titaani
 • Yoko

Nimeltä mainittujen hahmojen lisäksi biologinen paikantaja, tarkkailuaseman henkilö, yksi vinealainen, kolme titaania ja tarinan kertoja saavat puheenvuoron albumissa.

Tekstit

Titaanit-albumissa on kaikkiaan 571 puhekuplaa. Albumin kaksi tekstitöntä puhekuplaa kasvattaa kokonaismäärää vielä kahdella. Nämä tyhjät puhekuplat kuuluvat Yokolle ja Khanylle. Ylivoimaisesti eniten puhuu tai ajattelee Yoko, jolla on 183 puheenvuoroa eli noin 32,0 % kaikista puheenvuoroista. Seuraavaksi äänekkäin on Khany, jolla on 156 puhekuplaa eli noin 27,3 % kaikista. Hiljaisin on Kanda kahdella puheenvuorollaan. Kertoja pääsee ääneen 60 kertaa, mikä edustaa noin 10,5 % keskusteluista. Kertojan yleisin lausahdus on Pian..., jonka hän mainitsee kolme kertaa. Muut yleiset kertojan sanonnat ovat Ja hetken päästä..., joka mainitaan kaksi kertaa sekä Ja pian..., jonka hän sanoo niin ikään kaksi kertaa.

Puhekuplien määrät hahmoittain
HahmoMääräOsuus
Yoko183
32,0 %
Khany156
27,3 %
kertoja60
10,5 %
Pol34
6,0 %
Xunk28
4,9 %
Suuri Vaeltaja23
4,0 %
Synda18
3,2 %
Vynka18
3,2 %
Vic17
3,0 %
titaani 110
1,8 %
Poky9
1,6 %
titaani 27
0,7 %
biologinen paikantaja2
0,4 %
Kanda2
0,4 %
tarkkailuasema2
0,4 %
titaani 32
0,4 %
alaviite1
0,2 %
lieriö1
0,2 %
vinealainen1
0,2 %
Yhteensä571100 %

Puhekuplissa on yhteensä 4 158 sanaa. Keskimäärin jokaisessa puhekuplassa on noin seitsemän sanaa (tarkalleen 7,3). Pisin yhtäjaksoinen teksti on Suuren Vaeltajan puheenvuorossa sivuilla 40, ja se sisältää 34 sanaa. Lyhyimmät puheenvuorot ovat yhden sanan mittaisia. Sarjakuvan 323 ruutuun suhteutettuna kussakin ruudussa on reilut kaksi puhekuplaa (tarkalleen 2,5). Albumissa on 15 (4,6 %) ruutua, joissa ei ole tekstiä. Tarkalleen ottaen albumissa on 16 tekstitöntä ruutua, sillä ilmeisen painovirheen vuoksi ensimmäisen painoksen yhden ruudun puhekuplista puuttuu tekstit. Huutomerkkejä tekstissä on kaiken kaikkiaan 547 kappaletta. Melkein jokaisessa (95,8 %) puhekuplassa on siis huutomerkki. Todellisuudessa joissakin puheenvuoroissa on useita huutomerkkejä samanaikaisesti, mikä kasvattaa merkkien määrää. Kysymysmerkkejä on puolestaan 95 kappaletta eli noin 16,6 %. Lauseista 396 (69,4 %) päättyy kolmeen pisteeseen.

Muuta mielenkiintoista

 • Ensimmäisen painoksen sivulla 36 yhdessä ruudussa on ilmeisen painovirheen vuoksi puhekuplat ilman tekstiä. Tiedustelin puuttuvia tekstejä Yokon belgialaiselta sivuston pitäjältä Ilse Coppietersilta ja sain vastaukseksi, että ruudussa Khany ja Yoko keskustelevat ja alkuperäisen hollaninkielisen albumin perusteella Yoko toteaa: Geen Titanen meer te zien, Khany!..., joka suomennettuna tarkoittaa: Titaaneja ei enää näy, Khany... Khany vastaa: Kom op dan!, joka on suomeksi: Tule!
 • Painoksessa on lisäksi muutama kirjoitusvirhe. Kertojan puheenvuorossa sivulla 6 on sana "tulee" kirjoitettu kahteen kertaan. Toinen sanoista on ensimmäisen rivin lopussa ja toinen seuraavan rivin alussa. Sivulla 44 kertojan puhekuplassa Maa on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella.
 • Sivulla 5 on viittaus albumiin Vinean kolme aurinkoa, joka on ilmestynyt suomennettuna vasta tämän albumin jälkeen.
 • Vinealaisten Maata lähinnä sijaitseva avaruustukikohta on Saturnuksen liepeillä.
 • Synda on Khanyn äiti.
 • Vinean planeetalla on sekä jäinen että lauhkea vyöhyke. Magneettinen muuri eristää vyöhykkeet toisistaan muodostaen niiden väliin ilmastorajan, joka luovuttaa kylmää ilmaa viilentämään lauhkean vyöhykkeen kuumaa ilmanalaa. Vinean kaksi aurinkoa eivät paista jäiselle vyöhykkeelle, joka on kuitenkin asuttu, sillä alueelle heijastetaan jättiläismäisten aurinkopeilien avulla valoa ja luodaan näin keinotekoinen valaistus.
 • Xunk-nimisen titaanin nimi tarkoittaa olioiden omalla kielellä "heikko".
 • Titaaneilla on lasimaista K-7-nimistä ainetta, joka kestää vinealaisten sädeaseiden lämpövoiman.